Bodegas: Timanfaya

Nejnovější projekt známého kanárského enologa Alberta Gonzálese (údajně 2. nejlepší v celém Španělsku a 10. na světě), který je autorem řady projektů různých vinařství na Lanzarote, Fuerteventuře i Gran Canarii.
Vinařství vzniklo v roce 1999, sídlí v Macheru a má ambiciózní plány do budoucna. Na velkorysé parcele, jejíž část tvoří proud ztvrdlé lávy, byla právě dokončena stavba nové výrobny vína, vinotéky, prostoru pro ochutnávky a obchodu v jednom.


Velkorysý moderní prostor dává tušit, že v tomto případě se rozhodně nejedná o „garážovou výrobu“. Na pozemku je kromě ovocné, zeleninové a bylinkové zahrady ještě také bývalá sklepní vinotéka zařízená v historickém stylu, takže na své si tady přijdou milovníci moderny i starobylosti.



Alberto má ochutnávky svého vína pěkně promyšlené: první vzorek (šumivé víno+ovoce) se podává ve vstupním prostoru, druhý (bílé víno+výběr sýrů a pečivo) v nové hale s nerezovými nádržemi, třetí (červené víno+čokoláda) v prostoru sopečných skalek, a čtvrtý (desertní malvasía) v prostoru staré vinotéky. 

Vědom si toho, že víno prodává viněta, neponechal Alberto nic  náhodě a zvolil velmi působivý – byť komplikovaný – efekt: tmavé části vinět jsou potištěné piconovým  práškem.
Teď už jen, aby se vám podařilo vinařství najít, protože – a to je případ všech menších podniků – nikdy a nikde při silnici neuvidíte žádný poutač, anebo směrovku; ani místní často nemají tušení, že vedle nich sídlí vinařství.