Po dlouhou dobu to bylo jediné vinařství v severní části Lanzarote, sidlici v Punta Mujeres. Vzniklo díky celoživotnímu nadšení Ricarda, dnešního majitele 3 hektarů vinic v severní provincii ostrova, z nichž většina leží v nadmořské výšce přes 500 m. Jeho rodina pochází z Haría a odjakživa si vyráběla víno pro domácí spotřebu, což zde bývalo dřív běžné a také příležitost pro rodinná setkání. Ricardo od mládí vykonával nejrůznější práce na rodinných vinicích, a v roce 2007 se pustil do výroby vína s názvem La Grieta pro restaurace a Cenizas del Volcán pro obchodní síť.
Ricardo je velmi podnikavý muž – už pátým rokem např. pořádá akci noční vinobraní určenou pro veřejnost. Jedná o unikátní událost v celosvětovém měřítku.
Díky Ricardově vášni pro potápění a fotografování podmořského života se také jeho vinařství stalo na Lanzarote prvním, které nechavá určitou část své produkce zrát pod mořskou hladinou. Za tím účelem spolupracuje s týmem „podmořského vinařství“ na Tenerife, které spouští láhve do hloubky 18 m, kde zrají při tlaku 2,8 barů. Proč na Tenerife? Právě tam totiž chladné arktické vody kanárské větve Golfského proudu směřující na jih bohaté na kyslík vystupují ode dna k hladině, což má údajně na zrání vína velmi příznivý vliv.
Láhve vína La Grieta Submarina se spouští do oceánu koncem června a vytahují před vánoci. Už deset let Ricardo vyrobí každoročně celkem 500 láhví a po všech se jen zapráší.
Kromě vinařství vlastní Ricardo také restauraci El Charcón v Arrieta, kde můžete ochutnat jeho vína, protože samotná vinotéka přístupná veřejnosti není (což při jejím umístění a velikosti ani moc nepřekvapuje 😄).